Een uitzendbureau voor technisch personeel komt in opspraak wanneer de FIOD tijdens een doorzoeking een belastend spreadsheet ontdekt. Deze doorzoeking vindt plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar de rechtsvoorganger van het bedrijf. De in beslag genomen informatie wordt gedeeld met de Belastingdienst, die vervolgens een boekenonderzoek instelt bij het uitzendbureau. Dit leidt tot een naheffingsaanslag loonheffingen van € 183.230, die na bezwaar wordt verlaagd naar € 129.037. Het bedrijf gaat tegen de uitspraak op bezwaar in beroep bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. De rechtsvraag is of de inspecteur terecht een naheffingsaanslag heeft opgelegd en zo ja, of de hoogte daarvan correct is.
Standpunt van de belastingplichtige
Het uitzendbureau stelt dat zij de aangiften loonheffingen naar de juiste bedragen heeft ingediend. Ze betwist dat sprake zou zijn van zwarte loonbetalingen en suggereert dat de gevonden spreadsheet mogelijk een conceptversie was voor controledoeleinden. Tot slot stelt het bedrijf dat als er al zwarte betalingen zouden zijn gedaan, dit privé moet zijn gebeurd.
Standpunt van de inspecteur
De inspecteur baseert zich op de spreadsheet, die tijdens de FIOD-inval is aangetroffen. Opvallend is dat deze spreadsheet is gevonden bij een andere bv, terwijl de informatie betrekking heeft op het uitzendbureau. Dit suggereert volgens de inspecteur dat beide bedrijven nauw met elkaar verweven zijn, ondanks dat slechts 28,12% van de activiteiten was overgedragen. De inspecteur heeft deze informatie uit het strafrechtelijk onderzoek gebruikt voor het opleggen van de naheffingsaanslag.
Oordeel van de rechtbank
De rechtbank oordeelt dat het bedrijf geen concrete verifieerbare verklaring heeft gegeven voor de geconstateerde verschillen tussen de administratie en de aangetroffen spreadsheet. De rechtbank vindt het veelzeggend dat het document is gevonden bij de rechtsvoorganger, terwijl de informatie betrekking heeft op een andere juridische entiteit. Dit bevestigt de nauwe verwevenheid tussen beide bedrijven, aldus de rechtbank. Volgens de rechtbank is de loonadministratie van het uitzendbureau dermate gebrekkig dat deze niet kan dienen als grondslag voor het doen van de aangiften loonheffingen. Het uitzendbureau heeft niet de vereiste aangiften gedaan. Daarom heeft de rechtbank de bewijslast omgekeerd en verzwaard. De hoogte van de naheffingsaanslag berust op een redelijke schatting. Het uitzendbureau heeft niet doen blijken dat de naheffingsaanslag naar een te hoog bedrag is opgelegd, aldus de rechtbank.
Tip
Deze zaak toont aan dat strafrechtelijk onderzoek en fiscale handhaving nauw met elkaar verweven zijn. Informatie uit strafrechtelijke onderzoeken kan worden gebruikt voor belastingheffing. Het oprichten van een nieuwe juridische entiteit biedt geen bescherming tegen onderzoek naar eerdere fiscale overtredingen. Zorg daarom voor een transparante bedrijfsvoering en een correcte administratie, ook bij bedrijfsovernames of -splitsingen.